×
 • Hårvård (10)
 • Produkter (6)
 • Tips (6)
 • 0 kommentarer

  Alla tappar hår. Här är vanligaste orsakerna till håravfall.

  8 januari, 2018 20:00 av Nathalie

  Frisör Stockholm. Håravfall under vintern.Upplever du att du får sämre hårkvalitet under vintern? Det beror oftast på den torra inomhusluften under vinterhalvåret. Håret mår som allra bäst under sommarhalvåret då vi får vitaminer från solen medan håret återfuktas naturligt av sommarens fuktigare luft. Så även om du upplever att ditt håravfall är större under vinterhalvåret behöver det nödvändigtvis inte vara så. Vi reder ut begreppen om håravfall och tipsar om några bra produkter som både återfuktar och berikar håret med nödvändiga vitaminer.

  Diffust håravfall

  Det är det hår vi förlorar dagligen. Du kanske har hört talas om att vi tappar 100 hårstrån om dagen, men det stämmer inte riktigt då det är gener, hormoner och ålder som styr håravfallet.

  • 20-åringar tappar ca 30 hårstrån om dagen
  • 40-åringar tappar ca 60 hårstrån om dagen
  • 60-åringar tappar ca 120 hårstrån om dagen

  Håret på huvudet genomgår tre olika faser. Dessa kallas för tillväxtfas, vilofas och övergångsfas och tillsammans utgör de växtcykeln. Det växer nya hårstrån i takt med att det gamla lossnar och på så sätt skapas ett balanstillstånd. De hårstrån du tappar är mellan 2-6 år gamla.

  Varför blir man tunnhårig eller skallig?

  Jo, för att ju äldre man blir desto mer hår tappar man dagligen och så småningom hinner inte återväxten ikapp, det vill säga att tillväxtfasen blir kortare och vilofasen länge. Män har tyvärr nackdelen att tappa mer hår än vad kvinnor gör medan kvinnors hår blir tunnare och glesare. Det är männen och kvinnornas könshormoner som styr detta.

  Kost och hälsa är avgörande

  Det är också viktigt att titta på kost och hälsa när man pratar om håravfall. Kroppen behöver nämligen ”byggmaterial” till hårstrånas tillväxtdel, hårrötterna. Det är därför viktigt att äta en allsidig kost så att man får i sig vitaminer, salter och proteiner. Däremot påverkar inte kosten hår som redan är utvuxet, utan endast det nya håret som är på väg upp ur rötterna.

  Andra faktorer som påverkar håravfall

  Stress, amning, graviditet, klimakteriet och mediciner kan också vara bidragande orsaker till man tappar håret.

  Stress gör så att tillförseln av näringsrikt blod till hårrötterna minskar vilket gör att håret mår sämre.

  Klimakteriet är inte heller hårets bästa vän, då östrogenet blir lägre vilket påverkar hårets styrka och kvalitet.

  En graviditet gör så att östrogenet i kroppen blir mycket högt och därmed blir håret tjockt och glansigt. Men efter graviditeten sjunker östrogen nivåerna igen och håret går från tillväxtfas till vilofas, vilket gör att man tappar mycket hår. Detta tillstånd kan vara i upp till sex månader och sedan går det över. Därför är det viktigt att stärka håret med näring under denna period, till exempel i form av vitaminer.

  Slutligen kan mediciner tyvärr ha en negativ inverkan på din hårtillväxt.

  Produkter mot håravfall

  På salong Colours by Jenny Hansson har vi produkter mot håravfall i form av schampo, balsam och serum från System 4. Dessa heter Bio Botanical och ger ökad blodcirkulation i hårbotten vilket stimulerar hårväxten. Produkterna har naturliga örtextrat och är fria från färgämnen, parfym och är dermatologiskt testade. Fler hårvårdstips hittar du under kategorin hårvård.

  Får vi rekommendera vidare läsning?
  Lämna gärna en kommentar till artikeln

  Namn (Obligatoriskt)

  Email (Obligatoriskt men publiceras inte)