×
 • Hårvård (10)
 • Produkter (6)
 • Tips (6)
 • 0 kommentarer

  Din morgonrutin kan göra dig tunnhårig

  19 februari, 2018 17:45 av Nathalie

  Märker du att du börjat bli tunnhårig? Tunt hår beror på olika saker som arv, hälsa, kost och stress. Men en av de vanligasta orsakerna är att många misshandlar sitt hår under sin morgonrutin. Tillhör du dem som duschar för varmt, kammar håret för hårt när det är vått och går på aggresivt med hårfönen? Då är risken stor att du blir tunnhårig i förtid. I den här artikeln går vi igenom vad du absolut bör undvika för att behålla ett tjockt och friskt svall.

  Gnugga inte håret i handduken

  Du blir tunnhårig redan i duschen

  Vad är härligare än att ta en varm uppiggande morgondusch? Medan du själv njuter torkar ditt hår ut. Detsamma gäller för övrigt din hud. Genom att sänka vattentemperaturen ett par grader sköljer du inte ur hårets naturliga oljor och fetter. Ha inte heller som vana att kamma dig i duschen, då håret är som mest ömtåligt när det är vått. Kamma dig hellre innan duschen eller efteråt när håret har hunnit torka lite. Kammar du håret när det är vått kan du med fördel applicera ett spraybalsam som underlättar att reda ut det, och använd en så kallad Wet brush som är anpassad för att kamma ut handdukstorkat hår.

  Ett vanligt misstag många gör är att torka håret ordentligt med en handduk. Krama istället varsamt ut så mycket vatten som möjligt, och undvik att gnugga handduken mot håret då det sliter på fjällskiktet. Ett tips är att linda en handduk runt huvudet som en turban och låta den absorbera den mesta fukten i 10 till 15 minuter innan du borstar håret.

  Föna håret rätt

  Att blåsa igenom håret med hårfönen på maximal värme och effekt gör i och för sig att håret torkar snabbare. Det är tyvärr också ett lyckat recept på att torka ut det. Applicera ett värmeskydd i håret innan du börjar föna det och ställ in hårfönen på medelvärme och full effekt. På så vis skyddar du ditt hår samtidigt som du torkar det snabbt. Det allra bästa är att låta håret självtorka naturligt, men när tiden inte finns är en hårfön en bra lösning så länge du inte använder den varje dag och går på för hårt med varmluften.

  Läs även så väljer du rätt hårfön.

  Hårolja återfuktar effektivt ditt hår

  Hårolja förhindrar inte att du blir tunnhårig i förtid, men det återfuktar håret och ger det glans och styrka. Applicera därför ett par droppar hårolja i håret när det är fuktigt och finfördela oljan med en fintandad kamm.

  Läs även hårolja – återfukta ditt har i vinter.

  Osund kost och dieter kan göra dig tunnhårig

  Kost och dieter

  Hår består till störst del av proteiner. När du till exempel bantar eller går på en diet, fokuserar kroppen på att ge energi till mer vitala organ och ditt hår drabbas. Blir obalansen i kroppen tillräckligt stor kan du till och med drabbas av håravfall. Se därför till att få i dig en sund och allsidig kost så kommer ditt hår att må bra.

  Läs även Alla tappar hår. Här är vanligaste orsakerna till håravfall.

  Styla lagom

  Att styla sitt hår är för många en naturlig och viktig del av morgonrutinen. Genom att välja bort produkter, till exempel hårsprayer och geléer som innehåller alkohol, riskerar du inte att torka ut ditt hår vilket så småningom leder till tunnhårighet eller i värsta fall håravfall. Att överkonsumera hårvårdsprodukter är en vanlig orsak till att håret blir skört och tunt.

  Har du upptäckt torrschampots magiska egenskaper? Se till att tvätta håret med vatten och schampo ett par gånger i veckan för att skölja ur resterna av torrscahmpot, då dessa annars kan täppa igen hårsäckarna. Det är alltså inte att rekommendera att endast använda torrschampo under längre perioder. Det är ett komplement som ska användas mellan de ”riktiga” hårtvättarna.

  För mycket hår torkar ut ditt hår och du kan bli tunnhårig

  Skydda håret från solen

  I den starka vårsolen, som förhoppningsvis hittar hit om ett par veckor, torkar ditt hår ut snabbare än vanligt. Solens UV-strålar bleker ditt hår och det tappar sin elasticitet. Se till att skydda håret och även huden med en hatt eller en trendriktig scarf.

  Läs även Så vårdar du din nya hårfärg. Knepen som får hårfärgen att hålla längre.

  Plötslig tunnhårighet eller håravfall

  Upplever du att du snabbt blivit tunnhårig eller till och med drabbats av håravfall, bör du omedelbart uppsöka läkare och gå till botten med dina problem. Bland annat medicinering och sjukdomar kan leda till tunnhårighet eller håravfall, så det är värt att kontrollera om det finns någon allvarligare orsak bakom ditt håravfall.

  Lycka till med ditt hår och din nya morgonrutin.

  Får vi rekommendera vidare läsning?
  Lämna gärna en kommentar till artikeln

  Namn (Obligatoriskt)

  Email (Obligatoriskt men publiceras inte)