×
 • Hårvård (10)
 • Produkter (6)
 • Tips (6)
 • 0 kommentarer

  Färga håret hemma – En hårfin balansgång mellan suceé och katastrof

  16 november, 2017 19:30 av Jenny

  Det är torsdagkväll och du har precis tappat upp ett fotbad och planerar att applicera en ansiktsmask och blondera håret. Du har till och med fått fart på några doftljus hemma i badrummet. Här ska piffas! Efter att ha skummat igenom instruktionerna på förpackningen drar du slutsatsen att det här med att färga håret hemma inte är någon raketforskning precis. Ungefär 42 minuter senare finner du dig själv vid köksbordet tokgooglandes med frasen ”hjälp tona kycklinggult hår”. Känner du igen dig?

  Lugn. I vår stora guide hjälper vi dig att lyckas med att färga håret hemma.

  Innan du färgar håret hemma

  Den absolut vanligaste orsaken till att hemmafärgare blir missnöjda med resultatet är att man inte läst instruktionerna noga. Ofta i kombination med en alltför ambitiös önskan om förändring. Planerar du en större förändring gör du klokast i att besöka en frisörsalong, då det är mycket svårt att med hemmaprodukter och begränsad erfarenhet uppnå önskat resultat. Det är t ex ingen bra idé att försöka sig på att bli platinablond hemma i tvättstugan om du är mörk. Häng med i vår guide om du vill färga håret hemma, men kom ihåg, allt sker på egen risk.

  Skydda huden och badrumsmattan från färg

  Det kan låta som en självklarhet, men hårfärg färgar inte bara ditt hår. Se därför till att täcka ytan du sitter på och golvet omkring dig. Sist men inte minst ska du se till att skydda huden. Använd gummi- eller latexhandskar och lägg ett tunnt lager vaselin runt hårfästet och på öronen. Då slipper du missfärgade nagelband och örsnibbar som annars dröjer sig kvar länge.

  Bli inte för ivrig – provfärga en slinga först

  Hur länge skulle den där färgen sitta i stod det? En så kallad kontrollslinga hjälper dig att hitta rätt verkningstid och du kan enkelt avgöra om dina hårstrån har fått den önskade färgen. Skulle ditt försök bli ett fiasko är det lättare att åtgärda hos en frisör. Ser du under behandligen att det börjar ”gå söder ut” ska du snabbt tvätta ur färgen.

  Planera jobbet som proffsen

  Ska du färga utväxten är det smart att dela upp jobbet i fyra delar. Var du börjar beror på om det är en ljus eller mörk färg du ska använda. Med en mörk färg börjar du framtill och avslutar i nacken. Ta tunna och raka passeér för att få en så jämn färg som möjligt. Med en ljus färg börjar du istället i bak och avslutar i fram för att håret är mörkare i nacken än på hjässan. Arbeta lugnt och metodiskt.

  Läs noggrant vilken verkningstid som gäller för just den hårfärg du har valt, en del färger kräver mer tid än andra. Få inte panik om du upplever att hårfärgen blir mörkare än du tänkt dig under processen. Håret går igenom flera faser under en färgning, så kallad oxidation, vilket innebär att färgen utvecklas. Många gör misstaget att de tvättar ur färgen för tidigt och resulatet blir långt ifrån det som utlovades på förpackningen. Och glöm inte att ett redan färgat hår reagerar annorlunda än ett ofärgat.

  Ett tips är att ha ett stoppur på mobilen nära till hands för att mäta verkningstiden.

  Vad alla blev blonda plötsligt?

  Det går trender inom hårfärg precis som inom allt annat. En återkommande trend är platinablont, men att få till ett fullgott resultat hemma är snudd på omöjligt så det vill vi bestämt avråda dig från. Att blondera sig tar nämligen hårt på håret och flera olika faktorer spelar in om ditt resultat kommer bli bra. Till exempel om du redan har färg i håret och hårets kvalitet.

  Om du har ett skört hår rekommenderar vi att du kurerar det med en stärkande behandling innan du blonderar dig, t ex med en Olaplex-behandling.

  Så vårdar du din nya hårfärg

  Vi har redan skrivit en artikel om hur du bäst vårdar din nya hårfärg, men här kommer några fler tips.

  • Undvik poolen och solen. Klor gör håret grönt och solljus bleker ditt hår snabbare.
  • Välj rätt produkter som skyddar färgen. Olaplex nr 3 för hemmabruk är en bra produkt och Masque for Beautiful Color är lämplig att packa med inför solresan.
  • Gör en inpackning en gångi veckan. En passande produkt från DermOrganic är Color Care Conditioner.
  • Tvätta håret så sällan som möjligt. Känns håret fett och livlöst är ett torrschampo en bra lösning. Oribes Gold Lust Dry Schampoo passar om du vill få ett renare hår medan Dry Texturizing Spray ger ditt hår volym.

   

  Vi hoppas att du fått några användbara tips inför din nästa hemmafärgning.

  Lycka till med din nya hårfärg, och glöm inte att dela med dig av dina erfarenheter av hemmafärgning i kommentarerna nedan.

  Får vi rekommendera vidare läsning?
  Lämna gärna en kommentar till artikeln

  Namn (Obligatoriskt)

  Email (Obligatoriskt men publiceras inte)