×
 • Hårvård (10)
 • Produkter (6)
 • Tips (6)
 • 0 kommentarer

  Grått hår? Därför får du det och så här kan du bromsa utvecklingen.

  27 mars, 2018 21:50 av Nathalie

  Grått hårFör många kan det vara jobbigt när man upptäcker de första gråa hårstråna, men grått hår är i många fall en naturlig del av att åldras. Samtidigt finns det en rad myter om grått hår och varför man får det. Alla har vi säkert hört att man blir gråhårig när man tänker för mycket, utsätts för hårda prövningar i livet eller att tre nya gråa hårstrån ploppar fram om man drar bort ett. Tankeverksamhet påverkar absolut inte din hårfärg, inte heller jobbiga barn som vägrar gå att lägga sig en torsdagkväll. Däremot bör du inte dra bort ett grått hårstrå då du kan skada hårsäcken och hårbotten, men några nya gråa hårstrån kommer inte att växa fram som en följd av det. Det är ämnet melanin som påverkar när i livet vi blir gråhåriga och hur fort det går.

  Genetik bakom grått hår

  Varje människas hår består av ljust (pheomelanin) och mörkt (eumelanin) melanin, och det är blandningen av de båda som avgör din hårfärg. En ung människa producerar mycket stamceller av typen melanocyter som påverkar pigmenteringen i melaninet och som håret är uppbyggt av. Ju äldre vi blir desto mindre stamceller produceras och pigmenttillförlsen avtar tills det att håret blir grått och slutligen vitt. Ett vitt hår saknar melanininnehåll helt och hållet.

  Fakta
  Håret består till största delen av proteinet keratin. Keratinet produceras i speciella celler som finns i ytterhuden och i naglarna. I genomsnitt består hår av 51% kol, 6% väte, 17% kväve och 20% syre, även om det är individuellt.

  Fram till rätt nyligen har det här med grått hår varit något av ett mysterium. Kanske därav alla myter om varför vi får grått hår. Men, forskare har slagit fast att gråa hårstrån till 30 % beror på en gen. Det förklarar också varför vissa människor blir gråhåriga redan vid 30 års ålder medan andra får sin silverman först i 60-årsåldern. Läs hela studien här.

  Fimpa för att behålla hårfärgen

  Det finns ett tydligt samband mellan tobaksrökning och grånande hår. Personer som röker cigaretter riskerar i högre grad att bli gråhåriga i förtid.

  Balansera syrenivåerna i kroppen

  Syrestress, också känd som oxidativ stress, uppstår då vi har för höga nivåer av syredikaler i kroppen. För att åter skapa balans och hjälpa kroppen att skapa fler antioxidanter som skyddar mot dåligt syre bör du motionera, vila och äta frukt och grönsaker.

  Få i dig rikligt med B12 vitamin

  Vitaminet B12 återfinns naturligt i kött, fisk och mejeriprodukter. Äter du inte kött bör du överväga att börja äta kosttillskott berikat med B12 för att behålla en naturlig hårfärg så länge som möjligt.

  Till slut blir allt hår grått

  Oavsett om du har bra gener, undviker att röka och äter grönsaker kommer du att bli gråhårig till slut. Men med sunda vanor kan du förlänga din hårfärgs livslängd. Sedan kan du såklart bättra på sanningen en aning genom att färga håret. Antingen själv hemma som vi skrivit om tidigare eller hos oss på frisörsalong Colours by Jenny Hansson.

  Får vi rekommendera vidare läsning?
  Lämna gärna en kommentar till artikeln

  Namn (Obligatoriskt)

  Email (Obligatoriskt men publiceras inte)