×
 • Hårvård (10)
 • Produkter (6)
 • Tips (6)
 • 0 kommentarer

  Hårresande fakta. Allt du behöver veta om ditt hår.

  14 februari, 2018 20:45 av Nathalie

  För många är håret en accesoar, men varför har vi egentligen hår på huvudet och är det någon skillnad på det vi har på benen? Och spelar verkligen hårfärg någon roll när det gäller hårkvalitet och antal hårstrån vi har? I den här artikeln delar vi med oss av fakta om varför vi har hår, hur snabbt det växer och vilka faktorer som påverkar hur det växer.

  Hårkvalitet och längd

  Vi har tre typer av hår på kroppen

  Vi har inte enbart hår på huvudet för utseendets skull. Tvärtom är hår ett skydd som håller hjärnan varm och sval beroende av temepratur. Långhår växer på huvudet och i ansiktet, skägg till exempel. Det varierar i kvalitet, struktur, färg och form. Gemensamt för allt hårtyper är att de är helt unika och kan faktiskt användas för att identifiera en människa. Genom att analysera hårstrån kan man också få en uppfattning om människans yttre miljö och inre välmående. Hårstrån har nämligen en förmåga att att lagra ämnen som finns i vår miljö.

  Borsthåret är det som växer vid ögonen, bryn och fransar. I denna kategori hittar vi även pubishår. Resterande hår på kroppen kallas för ullhår.

  Grovlek och tvärsnitt

  Grovleken på håret brukar ligga mellan 0,03 millimeter – 0,09 millimeter. Där 0,03 millimeter räknas som den finaste hårkvaliteten medan 0,09 millimeter räknas till den grövsta. En normal hårkvalitet ligger mellan dessa båda mått.

  Kvaliteten avgör även om håret är hydrofilt eller hydrofobt. Ett hår av fin kvalitet är hydrofilt, det vill säga att håret har lätt för att bli blött men har fördelen att torka snabbt. Ett grovt hår är hydrofobt. Hårtypen har svårt för att bli genomblöt då det skyddas av en vattenavvisande hinna. När håret väl blir blött torkar det mycket långsamt och kan ta upp till flera timmar innan det har hunnit självtorka.

  Hårstrånas tvärsnitt kan vara cirkelrunda eller ovala

  Beroende på om du är blond, brun, svart eller rödhårig har du olika många hårstrån.

  • Blondhåriga har ca 150 000 strån
  • Brunahåriga har ca 100 000 strån
  • Svarthåriga har ca 90 000 strån
  • Rödahåroiga har ca 80 000 strån

  Hårväxt

  Under ett dygn växer håret 0,3 millimeter och blir ungefär 1 centimeter längre per månad. Det innebär att det växer i genomsnitt 12 centimeter under ett helt år. Tillväxttaken kan dock påverkas av klimat och kvalitet. Till exempel vid varmt klimat växer håret något snabbare.

  Lämna gärna en kommentar till artikeln

  Namn (Obligatoriskt)

  Email (Obligatoriskt men publiceras inte)