×
 • Hårvård (10)
 • Produkter (6)
 • Tips (6)
 • 0 kommentarer

  Torr hårbotten – så behandlar du mjäll och andra symptom

  14 januari, 2018 17:30 av Nathalie

  Torr hårbotten under vintern

  Upplever du att du får torr hårbotten under vintern som kanske till och med kilar? Som jag skrev om i artikeln: Alla tappar hår. Här är vanligaste orsakerna till håravfall, så är just vintern en stor bov till en torr hårbotten då luften är torrare än vanligt. Precis som dina händer och läppar blir torrare blir även din hårbotten det. Ofta förknippas en torr hårbotten med ord som mjäll, svampinfektion, seborré, klåda och psoriasis, men vad är skillnaden och vilka symptom stämmer in på just dig?

  Mjäll kan vara ett tecken på torr hårbotten

  Din hårbotten fungerar precis som resten av huden på kroppen, det vill säga att den förnyas och gamla hudceller stöts bort och lossnar. En liten mängd mjäll är med andra ord helt normalt och vanligt förekommande hos alla. Men när du hittar större mängder vita hudflagor på mörka tröjor och kring axlarna och nacken är det ett tecken på att du kan lida av mjäll.

  I huden har vi en jästsvamp som vissa kan reagera på om man är överkänslig. Huden blir då irriterad och börjar producera mer hudceller som faller och blir till flagor, så kallad mjäll.

  Två typer av mjäll

  Det finns två typer av mjäll, torr och fet. Torr är den som faller av som vita hudflagor och fet är den som ligger kvar i hårbotten och bildar en gulaktig beläggning. Mjällbesvären kan blir större om man använder hårvårdsprodukter som innehåller alkohol, då alkoholen torkar ut huden. Speciellt om du lider av den torra varianten av mjäll. Börja använda ett mjällschampo som är verksamt mot jästsvamp, så lindras snart besvären. Vid torr hårbotten är mjällen knappt synlig, och då behöver du ofta bara använda ett milt schampo.

  Torka hårbotten noggrant

  Vid mjäll är det bra att torka hårbotten med en fön då fukten kan göra din hårbotten mer irriterad. Tänk också på att endast använda mössa när den verkligen behövs, då det är viktigt att huden får andas ordentligt.

  Seborré kan ibland förväxlas med psoriasis och rosacea

  Seborré uppstår när talgkörtlarna är i obalans och producerar stora mängder talg, det vill säga fett. Seborré sätter sig ofta runt på hårfästet, ögonbryn, näsa, näsvingar och ansiktshår och uppenbarar sig som flagnande hud. Det är vanligare hos män än hos kvinnor och alkohol kan göra att seborrén blir värre.

  Psoriasis är en ärftlig kronisk sjukdom som kan drabba både hud och leder. Den psoriasis som angriper huden och hårbotten syns ofta som  fjällande och rodnande torra fläckar och åkomman beror på kraftig nybildning av celler. Psoriasis kan inte botas, bara lindras och den kommer ofta i så kallade skov.

  Klåda är när huden signalerar om att det kliar. Viss irritation uppstår. Klåda i just hårbotten kan orsakas av bland annat allergier och infektioner.

  Det finns produkter som motverkar och lindrar

  Jag lider själv av problem med hårbotten och symptomen blir alltid värre under vinterhalvåret. Personligen får jag bukt med mina problem med serien System 4 från Sim Sensitive, en produkt framtagen för olika typer av problem med hårbotten. Produkterna har naturliga örtextrakt och är fria från färgämnen, parfym och är dermatologiskt testade. Dessa produkter hittar du givetvis hos oss på Colours by Jenny Hansson.

  Får vi rekommendera vidare läsning?
  Lämna gärna en kommentar till artikeln

  Namn (Obligatoriskt)

  Email (Obligatoriskt men publiceras inte)