×
 • Hårvård (10)
 • Produkter (6)
 • Tips (6)
 • 0 kommentarer

  Så väljer du rätt hårfön. För det är skilland på hårfönar.

  4 februari, 2018 19:45 av Nathalie

  Så väljer du rätt hårfönEn hårfön, även kallad hårtork, torkar ditt hår med varmluft. Svårare än så är det inte, eller? Även om grundprincipen är densamma är det stora skillnader mellan hårfön och hårfön, beroende på hur du använder den och vilket resultat du vill uppnå. Det har redan skrivits spaltkilometer om hårfönar, så frågan är om internet behöver ännu en artikel inom ämnet? Det tror vi, då skillnaden med vår artikel är att vi skriver om hur du ska använda din hårfön. Nu djupdyker vi i djungeln av watt, varmluftslägen, jonisering och keramiska värmeelement.

  Skippa hårfönen och torka naturligt

  Det bästa för ditt hår är att låta det självtorka. Den varma luften från en hårfön torkar nämligen ditt hår i dubbel bemärkelse. Använder du en sämre hårfön eller fönar håret på fel sätt kommer du snart att upptäcka att ditt hår blir torrt och frissigt, vilket inte är meningen.

  Men, när du står där på morgonen med ett par galonbyxor i ena handen och en tandborste i den andra och inser att du är försenad till jobbet redan innan du hunnit med dagislämningen, är en hårfön ditt viktigaste verktyg för ett tortt och stylat hår. Lider du däremot av problem med hårbotten är det bra att torka den torr med en hårfön.

  Skydda ditt hår mot värme innan du fönar det

  För att undvika att du torkar ut eller skadar ditt hår vid föning, rekommenderar vi att du använder en värmeskyddande produkt. Det finns många alternativ på marknaden, bland annat Oribe Balm d’Or och Balmain thermal protection spray. Gemensamt för produkterna är att de skapar en skyddande hinna runt dina hårstrån för att de inte ska torka ut när du blåser varmluft över ditt hår. Du kan även använda en bra hårolja med inbyggt värmeskydd, till exempel Oribe GOLD LUST Nourishing Hair Oil som vi skrivit om tidigare. Applicera produkten i vått hår och föna det sedan torrt. Som en ren bonus kommer du att få ett extra glansigt och livfullt hår som är enklare att styla.

  Satsa på en effekt på minst 1600 watt

  Det finns en uppsjö hårfönar på markanden idag. En del är små och lätta och markandsförs som så kallade resefönar. Dessa produkter har som regel en lägre effekt och färre finesser. Ofta saknas till exempel ett kalluftsläge och flera olika varmluftslägen. Kompakta och enkla att packa ned i resväskan, men kan aldrig ersätta en bra vardagsfön. Satsa hellre på en effekt mellan 1600 och 2000 watt så får du en snabb och effektiv hårfön.

  Fler effektlägen är nödvändigt

  Det som skiljer de bra från de sämre hårfönarna är antalet varmluftslägen och utblåslägen. När du fönar håret rekommenderar vi att du använder det högsta utblåsläget på mellanvärme, och när håret väl är torrt avslutar du med att blåsa igenom det med kall luft. En bra hårfön behöver med andra ord ha tre varmluftslägen, ett kalluftsläge och en hög effekt. Ditt hår torkar inte bara snabbt, utan blir också starkt och glansigt.

  Finesser att hålla utkik efter

  Hårfönen är en gammal uppfinning som egentligen har en enda uppgift som vi konstaterade i inledningen av den här artikeln. Produktutvecklingen har inte direkt varit revolutionerande, men visst finns det nymodigheter och finesser som gör vissa fönar bättre än andra.

  Keramiska värmeelement ger en stegvis uppvärmming och torkar skonsamt ditt hår innifrån och ut med infrarött ljus. Tekniken bidrar till att ge håret mer lyster.

  Jonisering är en funktion som går under ett par olika namn beroende på tillverkare. Principen är att neutralisera negativit laddade joner i luftströmmen för att förebygga statisk electricitet. Resultatet blir att mindre hårstrån inte står åt alla håll.

  Färgskydd är en funktion vissa hårfönar har för att förhindra att din hårfärg tar skada vid föning. Tekniken bygger på att blanda kall och varmluft i rätt mängd.

  Logic blower är namnet på en annan funktion som ser till att hålla ett flöde av jämnt uppvärm luft. Du minimerar risken för värmerelaterat slitage på ditt hår om du till exempel fönar ett visst parti under längre tid.

  Super blower är precics som namnet antyder en extra stark hårfön som skapar starkare luftströmmar och luftcirkulation. En uteffekt på över 2200 W är vanligt och du ska kunna torka ditt hår betydligt snabbare i jämförelse med en mer konventionell hårfön.

  Diffuser är ett tillbehör som vissa tillvekrare av hårfönar skickar med. Tillbehöret ser ut som en plasttratt med taggar och monteras på själva hårfönen för att jämnt fördela luften över ditt hår. Rekommenderas varmt för dig med lockigt hår då ett för starkt luftflöde kan blåsa sönder dina lockar.

  Glöm inte vikt, mått och sladdlängd

  När du står hos elektronikhandlaren och försöker leva dig in i hur vardagen med din nästa hårfön kommer att se ut, spelar inte 100 gram hit eller dit så stor roll. Inte heller om du sitter hemma vid datorn en tisdagskväll och läser i specifikationen att fönen väger 800 gram. Men tänk dig att du ska hålla fönen med en hand över ditt huvud och röra den fram och tillbaka över håret i några minuter ett par gånger i veckan. Det blir tyngre och klumpigare än vad man kan föreställa sig. Välj därför en så lätt fön som möjligt men med produktegenskaper som kraftigt utblås, flera värmelägen och gärna ett par av ovan listade finesser. Det är en kompromiss mellan funktion, behändigthet och pris.

  Hur lång sladd behöver du? Att stå och föna håret i badrummet är aldrig en bra idé då el och vatten inte är bästa kompisar. Föna hellre ditt hår i hallen eller på en annan plats i hemmet där du har tillgång till en spegel. Se bara till att du har ett eluttag i närheten och att sladden från själva fönen räcker dit. Att behöva dra fram både hårfönen och en skarvsladd varje morgon tröttnar många snabbt på. Vi rekommenderar att du väljer en fön med minst två meters sladd, gärna tre.

  Vi hoppas att du insett att det är skillnad på hårfön och hårfön, samt fått några bra tips om du är på jakt efter en ny.

  Får vi rekommendera vidare läsning?
  Lämna gärna en kommentar till artikeln

  Namn (Obligatoriskt)

  Email (Obligatoriskt men publiceras inte)