×
 • Hårvård (10)
 • Produkter (6)
 • Tips (6)
 • 1 kommentar

  Så vårdar du din nya hårfärg. Knepen som får färgen att hålla längre.

  14 november, 2017 18:00 av Jenny

  Att välja rätt hårfärg kan vara en hel vetenskap. Vi reder ut begreppen och delar med oss av några tips för att ditt resultat ska bli så bra som möjligt.

  Vilken typ av hårfärgning ska användas?

  Det finns toningar, hårfärgningar eller hårblekning i olika former. Vill du gå snäppet djupare kan du börja fundera på vilka ingredienser hårfärgen har och om den arbetar med eller utan ammoniak. Svaret beror förstås på vilket slutresultat du önskar.

  En toning är mer transparent och täcker oftast inte vita och gråa hårstrån till 100%. Toningen är mer skonsam mot håret än både permanent hårfärg och blekning.

  En permanent hårfärg finns i många olika varianter och med varierande täckförmåga. Jag föredrar den som är utan ammoniak och som täcker ordentligt utan att helt ta bort skiftningarna i håret.

  Blekning används då du vill göra ljusa slingor eller helblondera dig, men även för att rensa bort överskott av pigment eller för att avfärga. Jag föredrar ammoniakfri blekning som är snällare mot håret eftersom ammoniaken många gånger öppnar fjällskiktet mer än nödvändigt.

  Val av hårnyans som passar just dig

  Vill du vara mörk, blond, rödhårig, guldtonad eller en nyans i ask? Jag brukar säga att det enklaste är att välja en förbättrad version av sanningen. Alltså en nyans och en mörk- eller ljushetsgrad som ligger nära din egen hårfärg. Men visst är det roligt att ibland få förändra sig helt. Att få vara så där riktigt blond, rödhårig eller mörk som är så snyggt på den där kompisen eller artisten.

  Kontrasten kan bli helt perfekt och ögonen får en mer framträdande lyster. Ibland kan det kräva att man ändrar sin makeup och/eller sina kläder men det kan det ju värt. Enda nackdelen är att håret växer ca 1 cm i månaden vilket gör att man får räkna med att fylla i utväxten lite oftare.

  Helfärgning, slingor eller ombre?

  Det går också att kamouflera de vita hårstråna med en transparent toning. Det är till störst del en smaksak men oftast så blir det inte särskilt bra med slingor på ett riktigt kort hår, medan skiftningar på ett längre hår ger ett mer naturligt och levande intryck. En toning använder man för att fräscha upp ett naturligt eller färgat hår. Man kan ge håret både mer glans och en annan nyans.

  Hur sköter jag mitt hår efter färgbehandlingen?

  Nummer ett är att välja bra produkter. Ett snällt schampo som inte tvättar bort pigmenten eller torkar ut håret, en conditioner och/eller en hårinpackning som skyddar och vårdar rekommenderas varmt. Tänk också på att välja stylingprodukter som innehåller skydd mot värme och UV-strålning. Olaplex nr 3 för hemmabruk är en bra produkt som lagar svavelbindningarna i ditt hår. Åker du på semester till sydligare breddgrader är det viktigt att skydda håret mot solen, helst med en hatt eller en snygg scarf runt håret. Det finns även speciella solskyddsprodukter för håret som du med fördel kan använda.

  Lycka till med din nya hårfärg!

  Får vi rekommendera vidare läsning?
  Lämna gärna en kommentar till artikeln

  1 kommentar till "Så vårdar du din nya hårfärg. Knepen som får färgen att hålla längre."

  1. Johanna skriver:

   Tack för bra tips!

  Namn (Obligatoriskt)

  Email (Obligatoriskt men publiceras inte)